Buffalo WLI-TX4-G54HP

From DD-WRT Wiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Revision as of 17:45, 8 January 2011 (edit)
Rdblue (Talk | contribs)
(Procedure)
← Previous diff
Current revision (19:04, 22 June 2012) (edit) (undo)
Glenn (Talk | contribs)
(See also - + Category:Buffalo)
 
(3 intermediate revisions not shown.)
Line 55: Line 55:
=== Troubleshooting === === Troubleshooting ===
 +
 +; Port to VLAN map : I'm not entirely sure that the GUI changes above will correctly change port 4 to WAN rather than LAN. I did these steps, but I was also mucking around with <code>nvram</code> variables at the time. To make sure, check the <code>vlan0ports</code> and <code>vlan1ports</code> variables [http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?t=34812]. <code>vlan0ports</code> should be "1 2 3 5*" and <code>vlan1ports</code> should be "0 4 5":
 + root@wli-tx4-g54hp:~# nvram get vlan0ports
 + 1 2 3 5*
 + root@wli-tx4-g54hp:~# nvram get vlan1ports
 + 0 4 5
 +: Otherwise, set them to the above and reboot:
 + root@wli-tx4-g54hp:~# nvram set vlan0ports="1 2 3 5*"
 + root@wli-tx4-g54hp:~# nvram set vlan1ports="0 4 5"
 + root@wli-tx4-g54hp:~# nvram commit
 + root@wli-tx4-g54hp:~# reboot
 +
 +; Other VLAN related settings : Other settings to check are related to VLANs. I made sure mine were copied from another working Buffalo router running DD-WRT. Make sure they look like these:
 + root@wli-tx4-g54hp:~# nvram show | grep vlan | sort
 + dtag_vlan8=0
 + lan_ifnames=vlan0 eth1
 + port0vlans=1 18 19
 + port1vlans=1 18 19
 + port2vlans=0 18 19
 + port3vlans=0 18 19
 + port4vlans=0 18 19
 + port5vlans=0 1 16
 + pppoe_ifname=vlan1
 + pppoe_wan_ifname=vlan1
 + vlan0_bridged=1
 + vlan0_mtu=1500
 + vlan0_multicast=0
 + vlan0_nat=1
 + vlan0hwname=et0
 + vlan0ports=2 3 4 5*
 + vlan1_bridged=1
 + vlan1_mtu=1500
 + vlan1_multicast=0
 + vlan1_nat=1
 + vlan1hwname=et0
 + vlan1ports=0 1 5
 + vlan_tagcount=0
 + vlan_tags=
 + vlans=1
 + wan_default=vlan1
 + wan_iface=vlan1
 + wan_ifname2=vlan1
 + wan_ifname=vlan1
 + wan_ifnames=vlan1
 + wl0_vlan_prio_mode=off
== See also == == See also ==
Line 61: Line 106:
* [http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=492915&sid=114c7c72668b878e89d85f5474cb7e82 More on boardflags]. The relevant one for this article is: * [http://www.dd-wrt.com/phpBB2/viewtopic.php?p=492915&sid=114c7c72668b878e89d85f5474cb7e82 More on boardflags]. The relevant one for this article is:
#define BFL_ENETVLAN 0x00000100 /* Board has VLAN capability */ #define BFL_ENETVLAN 0x00000100 /* Board has VLAN capability */
 +
 +[[Category:Buffalo]]

Current revision

Contents

[edit] Basic info

[edit] Adding a WAN port

It is possible to change one of the 4 default LAN ports into a WAN port. The typical disclaimers apply; messing with this stuff could brick your unit.

[edit] Preliminary

This procedure was tested using v24-SP2, release 08/07/10 (SVN revision: 14896), with the VPN build.

Facts you should know:

  • eth0 is the interface to access all physical network ports
  • eth1 is the wireless network interface
  • vlan0 is the virtual network device that represents LAN ports. It's "real" device is eth0.
  • vlan1 is the virtual network device that represents WAN ports. It's "real" device is also eth0.

[edit] Procedure

1. Install dd-wrt, turn on the SSH server, and set your public key.

2. SSH into the router.

3. Update the boardflags from 0x3658 to 0x3758 (add 0x0100):

root@wli-tx4-g54hp:~# nvram get boardflags
0x3658
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram set boardflags="0x3758"
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram commit
Adding 0x0100 is necessary because the hardware doesn't have a WAN port and the firmware is initially configured without VLAN support. I tried this because the hardware is basically the same as the WHR-HP-G54, which supports VLANs and has 0x3758 by default. This is the crucial step; otherwise, everything is set up to use eth0, which treats all physical network ports the same.

4. Reboot. After booting, there should now be a "VLAN" tab under "Setup" and there should be two new interfaces in the "Networking" tab: vlan0 and vlan1.

After this point, the remaining steps configure the router to be just like other routers that have a WAN port, with one exception: we map an additional port to the WAN network since there is no WAN port (vlan1).

5. In the Setup > VLAN tab of the web interface, change the assigned bridge of the first line (vlan0) to "LAN".

6. Uncheck port 4 from the first line (vlan0), and check it in the second line (vlan1). This configures port 4 as a WAN port and the others as LAN ports.

7. Save and open the Setup > Networking tab.

8. Under "Port Setup", set the "WAN Port Assignment" to vlan1.

9. Save and reboot the router.

10. SSH into the router.

11. Make some final changes that can't be done through the GUI. Specifically, remove eth0 from the bridge and replace it with vlan0. This bridges the LAN ports with the wireless network.

root@wli-tx4-g54hp:~# nvram get ifnames
eth0 eth1
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram set ifnames="vlan0 eth1"
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram commit

12. Reboot and port 4 should be a WAN port!

[edit] Troubleshooting

Port to VLAN map 
I'm not entirely sure that the GUI changes above will correctly change port 4 to WAN rather than LAN. I did these steps, but I was also mucking around with nvram variables at the time. To make sure, check the vlan0ports and vlan1ports variables [2]. vlan0ports should be "1 2 3 5*" and vlan1ports should be "0 4 5":
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram get vlan0ports
1 2 3 5*
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram get vlan1ports
0 4 5
Otherwise, set them to the above and reboot:
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram set vlan0ports="1 2 3 5*"
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram set vlan1ports="0 4 5"
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram commit
root@wli-tx4-g54hp:~# reboot
Other VLAN related settings 
Other settings to check are related to VLANs. I made sure mine were copied from another working Buffalo router running DD-WRT. Make sure they look like these:
root@wli-tx4-g54hp:~# nvram show | grep vlan | sort
dtag_vlan8=0
lan_ifnames=vlan0 eth1
port0vlans=1 18 19
port1vlans=1 18 19
port2vlans=0 18 19
port3vlans=0 18 19
port4vlans=0 18 19
port5vlans=0 1 16
pppoe_ifname=vlan1
pppoe_wan_ifname=vlan1
vlan0_bridged=1
vlan0_mtu=1500
vlan0_multicast=0
vlan0_nat=1
vlan0hwname=et0
vlan0ports=2 3 4 5*
vlan1_bridged=1
vlan1_mtu=1500
vlan1_multicast=0
vlan1_nat=1
vlan1hwname=et0
vlan1ports=0 1 5
vlan_tagcount=0
vlan_tags=
vlans=1
wan_default=vlan1
wan_iface=vlan1
wan_ifname2=vlan1
wan_ifname=vlan1
wan_ifnames=vlan1
wl0_vlan_prio_mode=off

[edit] See also

#define BFL_ENETVLAN 0x00000100 /* Board has VLAN capability */